Italienska bildagen 1 Maj Kl 10.00-15.00

Iden blev verklighet

1:a maj närmade sig med stormsteg. Hojarna besiktigades och det värsta vägsaltet spolades av 33:an som motvilligt visade upp vinterns angrepp på den tidigare metallicgröna lacken. Jag lyckades att få extrachaufförer till Alfan och 750:n och körde själv min gamla Ducati 350 Scrambler till träffen. Valborgsmässoafton hade bjudit på hällregn. Nu öste solskenet ned, men det var bara några få plusgrader. Under min färd till träffen funderade jag mycket på hur många det skulle komma. Skulle det komma någon Ferrari? Hur mycket fordon skulle det komma? Jag tänkte också på sundsvallskillen på en Ducati Darmah som ringt ett antal gånger under lördagen. Först hade hans tänkta värdinna för vistelsen i Stockholm inte varit hemma vilket tvingade honom att sova under bar himmel på en parkbänk under en bro i Solna. Sen hade batteriet lagt av. Han lämnade in batteriet på en mack för laddning och begav sig till Sergels Torg. När han skulle hämta ut pengar ur bankomaten blev han rånad på alla pengar samt bankomatkort! Skulle han ta sig ut till träffen? Hade det ordnat sig? Scramblern går inte fort, så det var en hel del man hann tänka innan man styrde in framför motormuseet i Skokloster. Det strömmade in motorcyklar och bilar. Det blev en precis lagom succé.
Jag räknade inte men uppskattar att det kom ett femtontal Ferrari, ett tjugotal Alfor, ca fem Lancia samt ett antal Maserati, Fiat X 1/9 samt några enstaka Lamborghini, Fiat Dino och Fiat 500/600. På motorcykelsidan var Ducati i stormande majoritet med ett 40-tal hojar.

Det fanns ett 20-tal Guzzi och några få Laverda samt en Gilera 300 twin och en Mosquito påbängsmoppe. Sammanlagt fanns det uppskattningsvis ca 100 italienska fordon. Inte illa! Vi hade förhoppningar om att detta skulle bli en tradition, och det blev det i hela tjugoett år! 2016 flyttade man träffen till Wenngarns Slott utanför Sigtuna. Sundsvallskillen dök upp så småningom men hade fått ytterligare problem med batteriet!

Den 7:e maj var det dags för träffen på Italienska Klubben som låg i en barack nära Atlas Copco i Nacka. Den användes till att börja med av de många italienare som arbetade på fabriken. 1994 var det en samlingsplats för många italienare i Stockholm. Man hade till och med fullständiga vin och spriträttigheter. Ett tjugotal personer från Ducati-, Moto Guzzi-, Maserati-, Lancia-, och Alfaklubben samlades till en god italiensk middag.

Samtidigt bjöds på provkörning av den då nya Fiat Punto! Det diskuterades italienska bilar och motorcyklar av alla slag samt intressanta tekniska lösningar. Det skvallrades om en krockad F40 mitt i Stockholm (!), en hembygd F40 med Porsche V8 (! !). Det diskuterades om Ferrari har desmodromiska ventiler i nya F1 bilen samt om Sennas tragiska dödsolycka på Monza vilken inträffade samma dag som Moto & Macchine. Maten var god liksom stämningen. En mycket lyckad avslutning på något som ledde till ett ökat samarbete mellan klubbarna. När kvällen var slut var det bara att betala notan till Fabbe som fixade den goda maten på italienska klubben. Vi fick skramla ihop lite pengar för Guzziklubbens medlemmar som smitit utan att betala för drycken!
Att detta skulle bli en tradition var mer än vad jag vågat hoppats på. Träffarna den 1:a maj vid Skokloster fortsatte varje år fram till 2015, alltså 22 gånger i hela 21 år! Sen flyttade man till Wenngarns slott några år för att 2018 vara tillbaka vid Skokloster.

Om evenemanget


Som traditionen bjuder samlas ägare av italienska fordon till årets första bil- och motorcykelträff i gröngräset utanför Skokloster. Besöksparkeringen är öppen för alla, men brukar utvecklas till utställningsområde för icke–italienska fordon.  Kul för alla som gillar bilar!
Besöksparkering för icke Italienska bilar och MC kommer som vanligt att finnas på gärdet till vänster om infarten. Funktionärer kommer att bistå.
Entusiastbilar av icke-Italienskt slag kommer att beredas plats nere vid slottet med tydlig skyltning åtskild från de Italienska fordonen som står på traditionsenlig plats.

Andra evenemang hos oss

Volvoträffen 21/9 och Klassiker 22/9
För dig som älskar bilar så är dessa dagar fullspäckade med ögongodis! Boka hotell med 2 nätter med helpension från 2095 kr/person och slipp bilköer och få en njutningsfull vistelse.

Restaurangen

Alternativ 1
Viltkorvstroganoff med ris
Alternativ 2
Fläsknoisette med rostad potatis serveras med rödvinssås och bearnaise
Alternativ 3
Qournfilé med rostad potatis serveras med ratatouille

För barnen:
Köttbullar med mos serveras med gräddsås och råröda lingon

149 kr/person
Barn 75 kr/barn upp till 12år

Bilarna börjar rulla in 2018.
Wrangelbergare med potatispuré, skirat karl-johansmör, gröna ärtor och rårörda lingon. 195kr/person (förbokas).
Wrangelbergare med potatispuré, skirat karl-johansmör, gröna ärtor och rårörda lingon. 195kr/person (förbokas).
Dukning inför kvällens middag.

Italienska bildagen hälsar er vamt välkomna!